zaterdag 29 januari 2011

Winter

Als het in Nederland vriest slaat de schaatskoorts toe. De schaatsen worden uit het vet gehaald en iedereen denkt aan de tocht der tochten, de Elfsteden in Friesland. Toch is dit fenomeen niet alleen van deze tijd.

In 1585 werd Hendrick Avercamp in Amsterdam geboren. Het laatste kwart van de zestiende eeuw was één van de koudste periodes van de kleine ijstijd. Avercamp is beroemd om zijn winterlandschappen, hierop staan vaak veel mensen die aan het schaatsen zijn. In zijn jeugd ging hij altijd schaatsen met zijn ouders en daar komt zijn voorliefde voor dit onderwerp waarschijnlijk vandaan.


Hendrick Avercamp heeft waarschijnlijk nooit leren praten omdat hij doof zou zijn geweest. Daarom heeft hij les gehad van zijn moeder in schrijven, maar tekenen lag hem beter. Hij groeide op in Kampen en ging op zijn 18e naar Amsterdam, daar ging hij  in de leer bij de schilders David Vinckboons en Pieter Isaacz.

Thea Beckman schreef een boek over zijn leven met de titel "De stomme van Kampen".

4 opmerkingen:

  1. Is het toeval dat je nu 2 keer achter elkaar een schilderij combineert met een boek dat over de persoon is geschreven of krijgen we dat nu in het vervolg. Erg toepasselijk dit schilderij in deze tijd van het jaar.
    Ik blijf je volgen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Trudo,
    Wat leuk,om zo je blog voort te zetten.
    Ik blijf je volgen. Dit geeft stof tot nadenken of het leuk is om door te gaan met mijn blog. Bye

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk en ook deze tijd nou ben benieuwt daar de volgende.
    zie je dan.

    BeantwoordenVerwijderen