vrijdag 11 februari 2011

The Nine Days Queen


Op 12 februari 1554 werd Lady Jane Grey op Tower Green, in de privacy van de Tower, met een slagzwaard onthoofd. Zij was toen slechts 16 jaar oud. Lady Jane wordt gewoonlijk niet opgenomen in de lijst van Britse vorsten, maar zij was voor korte tijd officieel wel koningin van Engeland. Ze had aanzienlijke intellectuele gaven en sprak veel talen. Haar vader Henry Grey, hertog van Suffolk en haar oom John Dudley, hertog van Northumberland besloten haar na de dood van Edward VI naar voren te schuiven als erfgename van de troon. Haar rechten op de troon berustten op het feit dat haar grootmoeder een zuster van Hendrik VIII was. De 15 jarige Jane nam na de dood van Edward zeer tegen haar zin de kroon aan en deed onmiddelijk afstand toen de partij die haar als instrument gebruikte niemands sympathie bleek te bezitten. Maria Tudor bleek populaider, gedeeltelijk ook doordat men nog steeds meeleefde met het lot van haar moeder Catharina van Aragon, de eerste vrouw van Hendrik VIII. Nadat Jane was afgetreden leek het erop dat haar leven zou worden gespaard door Maria. Janes vader verzoende zich eerst met Maria maar nam spoedig weer deel aan een opstand ten behoeve van Jane. Jane had hier geen deel aan, maar het bezegelde haar lot. Zo kwam er een einde aan haar nog jonge leven door het gekonkel en de machtspelletjes van ambitieuze mannen om haar heen. Zijzelf heeft de troon nooit gewild en noemde Maria als de rechtmatige opvolger van Edward.

3 opmerkingen:

  1. Triest dat iemand die de troon toch al niet wilde op zo gruwelijke wijze en zo jong al moet overlijden. Weer een interessant stukje geschiedenis. Mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ga je dan op je 16e, soms is geschiedenis leuk, maar dit soort verhalen maken mij altijd wat verdrietig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Juist een stukje wat een beeld geeft van iemand die zo jong al gedwongen was koningin te zijn. Het is wel vergelijkbaar met de geschiedenis van Jacoba van Beieren, die ook al op jonge leeftijd gravin werd. Complimenten Trudy, dat je dit stukje naar boven hebt gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen