maandag 29 november 2010

Ding 23 Evaluatie


Het is gelukt, de 23 Dingen zijn klaar. Een ontdekkingstocht waar ik echt van genoten heb. Ik was al een speurder op het net maar heb nu weer zoveel bijgeleerd. Met meer durf overal op klikken en gewoon doen.
Heel veel dingen samen met ons groepje gedaan onder de motiverende leiding van Practical Joke en de handige tips van Prodigieus die ons ook weer verder hielp. Bij deze meisjes, heel erg bedankt voor jullie steun en hulp.

LibraryThing was één van mijn favorieten en tot mijn verbazing vond ik Flickr ook erg leuk terwijl ik hiervoor niets met foto's had. Eigenlijk vond ik alle dingen leuk om te doen. Natuurlijk ligt het ene je beter dan het andere. Vooral de doe dingen liggen mij erg goed omdat ik nogal praktisch ben ingesteld. Het schrijven van de stukjes op mijn blog is niet mijn sterke kant zoals jullie gemerkt hebben, het doen is nu eenmaal mijn Ding. Twitteren zal misschien nooit mijn favoriet worden maar je moet het eerst ontdekken voordat je een oordeel kunt geven en dat hebben we gedaan. Kortom, het heeft heel veel vrije tijd gekost maar het was meer dan de moeite waard. Ik heb er zeker meer zelfvertrouwen door gekregen en weet dat ik onze gebruikers verder kan helpen met hun vragen.

Hoe zou ik kunnen bijdragen aan de Kopgroep bibliotheken 2.0? In ieder geval door open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en daar over mee te denken. Je kunt de toekomst tenslotte niet tegenhouden dus omarm de nieuwe techniek en maak er gebruik van. Ik zou zeggen, kom maar op, ik ben er klaar voor.

zondag 28 november 2010

Ding 22 Bibliotheek 2.0



Ver weg of dichtbij.
Via de computer thuis toegang tot één catalogus met het bezit van alle bibliotheken in Nederland, vervolgens reserveren en thuis laten bezorgen, dat lijkt me fantastisch. Technisch is dit allemaal mogelijk. Moeten we als bibliotheek hier naar streven? Ik denk het wel als we in de toekomst onze gebruikers willen behouden. Het zal veel inspanning kosten en onze werkwijze drastisch veranderen maar we moeten als bibliotheek wel met de tijd mee anders ben ik bang dat er veel jonge mensen afhaken. Ik maak me echter wel zorgen dat we door de huidige bezuinigingen weer in de knel komen te zitten. Het is dus nodig dat alle bibliotheken on de frontlijn gaan staan en dit samen verwezenlijken.

Bibliotheek 2.0
De mogelijkheden zijn heel groot maar of we alle Dingen die we de afgelopen weken hebben bekeken moeten toepassen wordt denk ik wat teveel van het goede. We zullen als bibliotheek goed moeten bekijken wat we wel of niet willen gebruiken. Hierbij zal ook het financiële en personele plaatje een rol spelen. Het plaatsen van Links en Widgets op de website moet geen probleem zijn. Een extern blog zou ook moeten kunnen. Twitteren en Chatten (personeel) heb ik nog mijn bedenkingen bij maar wie weet, misschien in de toekomst. Zeker is dat we mee moeten met nieuwe technische ontwikkelingen als we in de toekomst willen blijven bestaan.

Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi


Het idee om gebruikers van de bibliotheek zelf recensies of trefwoorden toe te laten kennen in de catalogus vind ik een mooie mogelijkheid om de zoekfunctie te vergroten. Gebruikers zoeken toch op andere trefwoorden dan wij als bibliotheekmedewerkers doen. Het maakt de catalogus ook gebruiksvriendelijker volgens mij.

Zelf heb ik de meeste ervaring met Worldcat. Via de Krakercompetitie en Serendip kom je hier heel veel terecht als je een bepaald boek zoekt. Hier kun je ook zelf een beoordeling van een boek plaatsen. Het fijne van Worldcat is dat deze je doorverwijst naar andere bibliotheken wereldwijd waar het boek zich eventueel bevind. Ook kun je aangeven dat je bijvoorbeeld naar een gedigitaliseerd exemplaar zoekt.



Archive.org bezit weliswaar geen sociale catalogi maar is een goede site om gedigitaliseerde boeken te vinden waar geen auteursrechten meer op rusten. Dit is een initiatief van Google. Als je iets zoekt uit oudere boeken, bepaalde afbeeldingen bijvoorbeeld, kom je hier aan je trekken. Dit gebeurde mij de afgelopen week weer toen ik op zoek was naar een engels boekje uit 1928 over familiewapens en een boek over de reizen van Martin Frobisher naar Groenland in de 16e eeuw.

maandag 22 november 2010

Ding 20 Online muziek luisteren



Muziek, ik zou niet zonder kunnen en er is zoveel wat ik mooi vind. Ik heb met het 23Dingen account een playlist gemaakt met muziek die je kunt beluisteren maar vond het wel jammer dat bij andere favorieten van mij er geen geluid beschikbaar was. Een playlist maken kost niet zoveel tijd en gaat gemakkelijk.

In de bibliotheek staat al een zuil van muziekweb uit Rotterdam maar het zou ook mooi zijn als de klanten onze eigen collectie CD's zouden kunnen beluisteren via onze website en dan kunnen reserveren.

Mijn playlist

Ding 19 LibraryThing



Ding 19 alweer, het einde van de 23Dingen komt langzaam in zicht. Deze opdracht vond ik erg leuk om te doen. Een eigen account aanmaken ging heel makkelijk en dan de boeken er in. Wel moest ik een aantal boeken handmatig invoeren en dat vergt wel enige tijd maar is leuk om te doen. Zelf de omslag van het boek zoeken en dan aanpassen, lukte allemaal prima en was niet moeilijk. Ook het plaatsen van de widget ging zonder problemen.

Het lijkt mij erg leuk als de bibliotheek een link op de website zet van LibraryThing zodat de klanten ook daar kunnen zoeken naar boeken. De hoeveelheid is groot dus kan men daar genoeg inspiratie opdoen. 

zondag 21 november 2010

Metamorfose 2

Afgelopen donderdag onderging Prodigieus een hele mooie metamorfose, ze ziet er fantastisch uit.
Gisteren ging jongste zoon Sven voor Zwarte Piet spelen in de Golfstroom en werkelijk waar, je herkent je eigen kind niet meer. Deze metamorfose werd gedaan door de Sint Nicolaas Centrale in Den Helder.

donderdag 18 november 2010

Ding 18 YouTube


Mooie muziek clips, grappige filmpjes (screaming frog) maar ook instructies om gitaar te leren spelen. Een grote brand in jouw stad of dorp? Binnen de kortst mogelijke tijd kun je het zien op YouTube. Kortom een erg leuk medium om allerlei dingen te kunnen bekijken.

Het filmpje van de bibliotheek Waterweg met uitleg over de self-service is een mooi voorbeeld. Het zou ook leuk zijn om filmpjes over bijvoorbeeld Nederland Leest of de Kinderboekenweek op YouTube te plaatsen en die dan in de bibliotheek op een groot scherm te laten zien.

Samen met Practical Joke, Prodigieus, DOORNeuzen en Glossy Gerda een poging gewaagd om samen een filmpje te maken en op YouTube te plaatsen. (Met dank aan zoonlief)

De "meisjes op zoek naar een TAS"

vrijdag 12 november 2010

Ding 17 Mobiel Internet


Zelf ben ik niet in het bezit van een smartphone dus moet ik het doen met de uitleg op de 23dingen pagina. Het is natuurlijk fantastisch om met zo'n klein telefoontje overal online te kunnen zijn. De GPS functie vind ik erg leuk en lijkt mij erg handig als je door een vreemde stad loopt en een bepaald adres zoekt.

Natuurlijk zou deze toepassing voor onze bibliotheek ook heel mooi zijn, even snel je boeken verlengen, een reservering maken enz. Ik weet alleen niet of dit financieel allemaal mogelijk is voor ons met alle bezuinigingen die er aan komen. Jammer genoeg kunnen we daar door niet alle nieuwe technische mogelijkheden volgen.

donderdag 11 november 2010

Ding 16 Sociale Netwerken


Een account op Hyves heb ik sinds de cursus Klant-en inlichtingenwerk. In het begin doe je er wel wat mee maar mijn belangstelling liep na de cursus snel terug. Contacten op deze manier onderhouden ligt mij niet zo. Wel kan ik mij voorstellen dat mensen gemakkelijker met elkaar in contact komen bijvoorbeeld via de patientenverenigingen die een Hyves pagina hebben.

Ook heb ik sinds een maand of 6 een Facebook account. Die gebruik ik omdat het mogelijk is om gratis games te spelen dus niet zo zeer om vrienden te maken. Het photoadventure vind ik bijvoorbeeld erg leuk om te doen. Sinds de 23dingen cursus is begonnen zijn er veel collega's op Facebook dus het aantal vrienden neemt toe. Dit gaat erg gemakkelijk en snel.

Voor de bibliotheek zie ik deze toepassingen niet zo snel. Misschien in de toekomst als onze leden meer vertrouwd zijn met deze media.

zondag 7 november 2010

Schaatsen in Heereveen

 



Afgelopen zaterdag naar het NK afstanden in Thialf, Heereveen geweest. Hele mooie 3 km gezien van Ireen Wüst. Erg gezellige dag met een goede sfeer in stadion gehad. Zo dicht op het ijs is toch anders dan voor de TV. Het ziet er zo gemakkelijk uit maar sommige schaatsers gaan echt kapot, zoals Diana Valkenburg die in de laatste ronde van de 3 km door vermoeidheid ten val kwam. Na afloop naar Vledder gegaan en daar vandaag een heerlijke zonnige dag gehad met lekker wandelweer waar we goed gebruik van hebben gemaakt, een opkikkertje.

woensdag 3 november 2010

Ding 15 Google Maps en Streetview


Met deze Dingen was ik al bekend. Voordat je op vakantie gaat even op Google Maps kijken waar je precies zit en of er nog andere interessante plaatsen in de buurt zitten die je wilt bezoeken. Wat voorheen in de atlas werd opgezocht doen we nu op Google Maps.

Streetview is heel leuk om even een huis te bekijken of de buurt te verkennen als je ergens naar toe gaat waar je onbekend bent. Met de Kraker competitie moesten we via Streetview een bord zoeken waar een wegafsluiting wegens werkzaamheden op stond. De naam van de afgesloten straat (Vondellaan) was een aanwijzing om verder te speuren naar een boek van deze heer.

Een toepassing voor de bibliotheek zie ik niet zo snel. Misschien een kaart waar alle Kopgroep bibliotheken op staan op onze website.

Boek

 Dit boek heb ik net uitgelezen, een aanrader

Nederlandse cocaine fabriek
voor iedereen die geinteresseerd is in de
 geschiedenis van Nederland. Echt heel
 goed!